Enflasyon birçok insan son zamanlarda merak ettiği konulardan birisi olmuştur. Peki, enflasyon nedir? enflasyonun piyasalara etkisi nelerdir? Bu sorunun cevabını yazımızda detaylı bir şekilde açıklayacağız. Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarındaki düzenli artışa göre alım gücünüzün düşmesidir. Diğer bir deyişle fiyatlar genel düzeyinin üzerinde sürekli olarak artış göstermesidir, buna bağlı olarakta paranızın değerinin azalmasıdır. Tek seferlik fiyat artışı ya da yalnızca bir malın fiyatının yükselmesi, hesaplama yaparken dikkate alınacak etkenlerden değildir. Fiyatlardaki artış düzeyi belirlenirken mal ve hizmet hesaba katılır. Fiyatların düzenli bir şekilde yükselişi değerlendirilir.
Contents
Enflasyon Nasıl Hesaplanır?
Enflasyon oranı, farklı amaçlara hizmet eden mal ve hizmetin belirli endeksler doğrultusunda resmi istatistik kurumları tarafından hesaplanması ile tespit edilir. Bu hesaplamalarla belli periyotlar baz alınır. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi ve Hizmet Üretici Fiyat Endeksi gibi endeksler üzerinden de hesaplamalar yapılır. Fakat temel iki endeks Tüketici Fiyat Endeksi ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’dir. Tüketici fiyat endeksi, standart bir hanenin farklı alanlarda satın alabileceği malın fiyatlarındaki artış oranını ifade etmektedir. Yurt içi üretici fiyat endeksi ise yurtiçi pazarda satılmak için üretimi yapılan malın üreticiye olan maliyetindeki değişimdir.

Enflasyonun Etkileri Nelerdir?
Enflasyonun türü etkisinin büyüklüğünü belirlemede işe yarar .Hiperenflasyon seviyesine doğru ilerledikçe, olumsuz etkileri de artar. Bu olumsuz etkiler aşağıdaki gibidir:
- Mal ve hizmet fiyatlarının yükselmesi, aynı gelirle çok daha az ürün satın alınması anlamına gelir. Bu nedenle gelirler aynı düzeyde artmıyorsam alım gücünde ciddi bir şekilde düşüş yaşanabilir.
- Paranın yaşadığı değer kaybı, yerel para birimi üzerinden yapılan yatırımlara temkinli yaklaşılmasına neden olur. Bundan dolayı yatırımlar azalır. Devlet bu duruma engel olabilmek için çeşitli önlemler alabilir. Kur korumalı mevduat hesabı alınan önlemlerden birisidir.
- Tasarruflarda azalma görülür. Çünkü gelecekte fiyattan artacağı düşünülen ürün için tüketici zaman kaybetmez. Tasarrufların azalması istenmeyen bir durumdur.
- Sektörler arasında ve halk içinde gelir dağılımındaki düzensizlik artar. Sabit maaşlı çalışanların enflasyon düzeyinde gelir artışı sağlamıyorsa satın alım güçlerinde ciddi düşüş olur. Fiyat artışının az etkilediği gelir gruptandaki insanların ise alım gücü yükselir. Sektörlerin bazılarıdan artan fiyatlara göre daha fazla pay elde ederken birçok sektörde talep çok azalır ve gelir kayıpları yaşanır.
Aynı zamanda Boğa Piyasası ile alakalı hazırladığımız içeriğimize de göz atmayı unutmayın.
Enflasyonun Piyasalara Etkisi
Enflasyon sonucunda yerel para birimi, yabancı para birimlerine karşı değer kaybeder. Bu durumda döviz yatırımlarına olan ilginin artmasına sebep olur. Yerel para biriminin güvenin ciddi bir şekilde azalması, parasının değerini korumak isteyen yatırımcıların diğer finansal ürünlere yönelmesine neden olur. Bu koşullar sonucunda yatırımcı psikolojisine etkiler ve piyasaları olan ilgi günden güne artar. Güvenilir finansal yöneticiler ticarete veya ürünlere yatırım yapar. Böylelikle ticari kazanç elde etmek isteyen aktörler piyasanın yönünü doğrudan veya dolaylı olarak etkiler.
Bu blog içeriğimizde New İnvest Markets olarak enflasyon ile alakalı güncel bilgileri sizlere aktarmaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur.